Планински спасители: Носете телефон и му пестете батерията

Планинската спасителна служба е спасила 990 души през 2009 г.
7 дек 2009 13:49,
18
Планински спасители: Носете телефон и му пестете батерията
Снимка: БГНЕС

За тази година екипите на Планинската спасителна служба са оказали помощ на 990 души, като 691 от тях са били откарани в болница с тежки увреждания.

Това обясни председателят на ПСС Олег Чолаков на пресконференция заради зачестилите напоследък инциденти в планините.

За периода от 6 ноември до днес спасителите са провели 6 сериозни операции. През последните 4 години на 5000 души е оказана помощ, като 4000 от тях са се нуждаели от болнично лечение след това, допълни председателят на ПСС.

От службата съобщиха още, че активните действия за акцията по издирването на Виктор, който изчезна в Стара планина преди няколко седмици, са прекратени.

В акцията са участвали над 120 спасители от цялата страна. Причината той да се загуби е, че се е отделил от партньора си, с когото били тръгнали към в. Ботев, разказаха от службата.

Въпреки влошеното време Виктор оставил партньора си и казал, че сам ще стигне до върха. Случаят вече е отнесен и към МВР, тъй като момчето се води изчезнало, казаха още от службата.

От ПСС посъветваха туристите при излизане в планината да си набавят туристическа карта и пътеводител, да проучат внимателно маршрута и да съставят план на движението си.

Спасителите посъветваха още да се пазят мобилните телефони. Трябва да се пази и ресурсът на батерията, тъй като той може да помогне в критични ситуации, казаха още от службата.

Председателят на ПСС посочи, че има недостиг на средства за осъществяване на спасителните операции. Всеки планински спасител заплаща половината от цената за екипировката си, отбеляза Чолаков.

Той обясни, че 40% от бюджета на ПСС се формира от субсидия от държавния бюджет, но тези пари не достигат за фонд "Работна заплата“.

От службата съобщиха, че в началото на следващата година ще поискат от правителството целево финансиране за около 3-4 млн. лв., за да могат да осъществяват операциите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
pss-saver преди 14 години
Mnogo losho ... Jasene... da ne ti se nalaga da te tyrsqt grajdanska zashtita v planinata :D che kak sa gi ekipirali ... s darjavni pari s botushi i shansov instrumet.. samo za planinata sa.. a i da si dyrjat gsm-mite na toplo .. shtot na poveche ot 1500 metra NMV ,,, ne biva da se govori za grajdanska spasitelna slujba a za planiska takava..... a s parite i chasnoto .. mnogo byrzo dyrjavata moje da sformira pss... i predstavi si vsichki pecheni spasiteli dali shte iskat na chasno ili dyrjavno
8
0
 
1
 
! Отговори
Ясен преди 14 години
Някъде да се спомена, че БЧК, към която е ПСС, е неправителствена организация? От къде на къде държавата ще "налива" пари в неправителствена организация, която освен това събира пари от "планински засатраховки" и иска да и се заплащат спасителните акции?! Държавната служба е "Гражданска защита" - парите да отиват там! Момчетата там си ги бива и поне се отчита за какво отиват парите и подлежат на контрол. Стига "наливане" на държавни пари в частни джобове!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
A BE VIE LUDILI STE?OT KOGA SI MECHTAIA GENATA DA SE ZAGUBI A VIE DAVATE SAVETI.NEMATE LI SI DRUGA RABOTA?
6
0
 
1
 
! Отговори
1234 преди 14 години
stoite si v kasti kav dirite po planinite
5
0
 
1
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
нося телефон и му пестя батерията може да случа на някоя закъсала туристка да са й всършили батериите на вибратора
4
0
 
1
 
! Отговори
фдс преди 14 години
така е! кучета имат, хеликоптери, джипове, АТВ-та, сумати техника и к'во 7 дни 2-*** човека търсят! И като те видят питат първо за застраховката - като им я дадеш... почват да се мусят, ама то не сме я правили ние.... са вие трябва се разправяте, ама са ние нямаме правомощия за това и онова....
3
0
 
1
 
! Отговори
spasitel преди 14 години
Мда.... спаси ли са 930 човека - от какво ги спасихте? Едно момче в началото на годината си загина заради безхаберието на нашите спасители алкохолици!!! От сутринта до вечерта пият и само истории разказват! Като стане нещо.... "Ами имаше съобщение за опасност - вие що не си седяхте у село!!!" и с това си измиват ръцете!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само да обърна внимание на една подробност която много хора не знаят:От студа батерийте се саморазреждат и то много бързо. За това никога не оставяйте телефоните по външните джобове на якетата или в раниците, а само по вътрешните джобове.
1
0
 
1
 
! Отговори
Профестора! преди 14 години
Нека да започнем със застраховката и 2-та батерия за терефона!