Спешният тел.112 ще приема сигнали и чрез SMS-и

Депутатите приеха поправки в закона на първо четене
3 окт 2012 17:14,
19
Спешният тел.112 ще приема сигнали и чрез SMS-и
Снимка: архив Reuters

На тел. 112 да се подават сигнали и с SMS, предвиждат  промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, приети днес на първо четене от парламента.

Вносител е Захари Георгиев от левицата. Той се мотивира, че възможността за използването на тази услуга само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания, като глухонеми например.

По негова информация става дума за над 200 хиляди души. Отделно има и други, които изпадат в кризи или са жертви на посегателства, а е много по-безопасно в такъв случай да пуснеш съобщение, коментира
Георгиев.

„Написах го, защото узнах за една ситуация, в която човек, изпадайки в здравословна криза, опитвайки се да позвъни на телефон 112, се оказва, че той не може да говори в следствие на удара, които е получил. И на практика съдбата го спасява от сигурна смърт, той просто е оцелял от самосебе си”, обясни мотивите си за предложението депутатът.

Той обясни, че освен текстово съобщение, много хора могат визуално да покажат проблема, ако имат смартфон, и дори да говорят с някого, който владее жестомимичен език.


Според него практиката със съобщения няма да наложи допълнително финансиране, защото в рамките на съществуващия щат ще се приемат и SMS-и. Ако между първо и второ четене се разшири обхватът и се включи и възможност за ММS-и, тогава на смяна трябва да има човек, който знае жестомимичния език.
Той изчисли,че дори тогава не са необходими много пари, защото става дума за още 24 души, които средно вземат по 1000 лева. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: SMS112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
jordan.pashev преди 11 години
Вие хора ли сте? или просто някакво подобие на такива??? просто анонимни БЪЛГАРИ, интересувате се само за парите и заплатите на ближния (а и не толкова ближен).. тук става въпрос за хора с УВРЕДЕН слух, които са равноправни по конституция, обяснетеми при тази ваша ДЕСКРИМИНАЦИЯ по коментарите, а и в страната как те биха се свързали с 112, лесно е когато стоите анонимни, коментирате, а даже и не ви се е налагало да се обаждате на 112.4ри пъти съм се свързвал с централата и уверявам ви работи..
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пълно безумие е това.Много по лесно е да се звънне отколкото да се пише СМС.Омръзна ми някакви индивиди които нямат представа от такива неща да предлагат безумия
16
1
 
4
 
! Отговори
комисар Рекс преди 11 години
Също така трябва да повикат на работа в 112 и Сизар Милър - говорещия с кучета, защото той може да разбере, ако кучето на съседа сигнализира за бедствие чрез ММСЩе струва още някой и друг милион, ама нали в Министреството на здравеНеоапазването трябва да вземат тлъсти комисионни. а ако няма нови "проекти" няма да има как да бъркат в меда
15
2
 
3
 
! Отговори
абсурд преди 11 години
"узнах за една ситуация" и написах законТака пише и в Апокалипсиса:"Ще сънуват нощем и сутрин ще коват закони, ще строят къщи и няма да живеят в тях..Не е на добре, да се правят закони от лаици. Обикновено такива проекти се правят след научно изследване на ситуацията и тогава имат успех,а и парите не се хвърлят на вятъра
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Какво могат да ти правят пияниците и *** по телефона, като централата на 112 се охранява като цитадела. Важното е, че вместо на такива места да изпратите първо полиция, вие изпращате първо линейката, та да набият медиците, а после да четем за скандалите в медиите. Много са некадърни тия от 112 ,там е проблемът
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До знаещкато толкова си знаещ не ти ли е ясно, че и такситата вече локализират обаждането и не се налага да разказваш надълго и нашироко къде точно живееш.Също обаждането от мобилните телефони се позиционира много точно. Уточняването е в смисъл да ти отворят входа, когато отидеш на адреса, защото днес всички кооперации се затварят и екипът ще се изпотрепе по кръстовищата , за да стигне навреме , а после чака по един час да му отворят вратата или да му пуснат отгоре ключ за входа
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали вече ще ни лекуват с SMS-и. Сигурно, щом трябва да се усвояват средства.Депутат да си в днешно време. Като ги избраха не знаеха да си кажат името, сега вече са компетентни по всички въпроси
11
5
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
И още - операторите вземат по 600 лв., за да ги псуват всеки ден по 12 часа *** и некомпетентни като някои от тук пишещите...Елате и вие на слушалките, преминете през цедилката на изпитите и обучението, пъкт тогава ще говорим... А този закон е напълно неприложим - този депутат си няма никакво понятие, за какво става въпрос...Абсолютен популизъм и некомпетентност!!!
10
2
 
5
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
По-голямата част от коментарите са напълно неверни... Първо на 112 само се приемат сигнали и веднага по електронен път отиват в Бърза помощ, пожарна или полиция, оттам не се изпращат никакви екипи. Второ, уточняването на адреса е много важно, защото, ако на службите не има ясно, къде е инцидента, няма да тръгнат изобщо, или ще звънят допълнително, което губи време. Трето и сега обаждащите, може би от стрес или от простотия не си знаят адреса, а ако трябва да го описват в СМС, тогава вече ще е ..
9
0
 
3
 
! Отговори
varg преди 11 години
Аз досега съм се обаждал един път само на 112.За една катастрофа беше.И ми вика жената по-добре те да се обадят.Да ама те няма да се обадят,за да потулят случая.Ама не им се размина дойде полиция.
8
0
 
1
 
! Отговори
дежурен екип преди 11 години
Сигнали може да приемат и през спътникова връзка - като няма кой да стъпи в калта на терена и да обикаля по гетата и паланките за 400 евро .....Не лекари не фелдшери не парамедици - намааааа...
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради непосилен дълг 61-годишен русенец скочи от осмия етаж на апартамента си в бл. "Родопи" и издъхна на място. Мъжът сложил край на живота си към 4 ч призори, съобщиха от полицията. Медицинският екип от пристигналата линейка само констатирал смъртта му."Оплакваше се, че трябвало да плаща големи суми на НАП и може да опишат жилището му", разказаха съседи. Те допускат, че полученото съобщение вероятно е принудило Марин В. да се хвърли от балкона.
6
2
 
6
 
! Отговори
MIT преди 11 години
Незнам за 112 но тия от спешна помощ са отврат!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
:единен европейски номер 112:за полицейския телефон ли...те те чакат да умреш и да влезнеш в бтв хрониката
4
4
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Ти се шегуваш но в някой случаи може би ще е по-бързо с пощенски гълъб! Един път звънях на 112 заради блъсната жена и ако и беше писано щеше да се спомине! След като 5 минути давах обяснения за да пратят линейка бях помолен да звънна на полицията(166)!
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по-вярно щеше да бъде да напишете "СМЕШНИЯ"...няма друго определение
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да измислят начин да накарат полицията и бърза помощ да ходят по сигнали. Обаждането и пускането на смс е лесна работа.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 10 г. иновации на този телефон може да почнат да изпробват и пощенски гълъби.