Last news in Fakti

23 Септември, 2012 18:52 2 407 0

Алпинисти загинаха от лавина в Непал

  • непал-
  • алпинисти-
  • лавина-
  • загинаха
Алпинисти загинаха от лавина в Непал - 1
Манаслу

Най-малко девет алпинисти, главно европейци, загинаха от лавина в Непал малко под хималайския връх Манаслу. Прибрани са девет мъртви тела, сред тях на германец и на непалски водач, съобщиха световните агенции.

Предстои да се определи националността на останалите жертви. По данни на испанското външно министерство сред тях е и един испанец.

Групата включвала около 20 души. Засега са намерени живи 13 души, петима ранени са изпратени със самолет в болница в Катманду. Уточнява се точно колко хора са катерели върха, засега се смята, че шестима вероятно са в неизвестност.

Манаслу (известен още като Кутанг) е осмият по височина връх в света.

Намира се в Хималаите на около 70 километра източно от Анапурна, на територията на Непал. В превод от санскрит името означава "Планина на духа". За първи път е изкачен успешно от японска експедиция през 1956 година.

Това е един от двата осемхилядника (другият е Кангчендзьонга), на които български експедиции правят четири неуспешни опити за изкачване (през 1993, 1998,2008.) При експедицията през 1998 загива алпинистът Христо Станчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА